Sähkön hinta

Kotitalouksien käyttämän sähkön hinta muodostuu useasta osasta. Sähkön myyjälle maksetaan sähköenergiasta jotain, sähkön siirrosta maksetaan paikalliselle verkkoyhtiölle jotain ja valtiolle maksetaan vielä sähköveroa. Näistä kaikkista maksetaan myös arvonlisäveroa. Kotitalouksien maksamasta sähkön kokonaishinnasta jopa puolet voi mennä valtiolle verojen (Sähkövero + ALV) muodossa. Sähkövero laskutetaan sähkön siirron kanssa samalla laskulla.

Meillä on paikallisen verkkoyhtiön (Caruna Espoo) kanssa yösähkösopimus (2-aikatariffi), jossa sähkön siirron hinta on öisin ja sunnuntaisin halvempaa kuin päivisin. Sähköenergian ostamme Fortumilta Fortum Tarkka -sopimuksella. Siinä sähköenergian hinta määräytyy tunneittain sähkön pörssihinnan (Nord Pool SPOT, Suomen aluehinta) mukaan. Myyjä eli Fortum ottaa lisäksi välityspalkkion.

Alla olevaan kuvaan on piirretty sähkön hinnat (vero, siirto, energia ja kokonaishinta) yhdeksän vuorokauden ajalta. Siihen on laskettu myös kokonaishinnan keskiarvo, verojen osuus kokonaishinnasta sekä Fortum Tarkan keskihinta.

sahkonhinnat

Tässä samat käppyrät kahden vuorokauden ajalta.

sahkonhinnat_paiva

Täältä näet sähkön kokonaishinnan ja pörssihinnan taulukkona: http://www.lamminmaki.org/skooppi/wp-content/uploads/sahkonhinnat.htm

Alla olevaan kuvaan on piirretty samat asiat vuoden 2007 alusta alkaen kuukausikeskiarvoina.

sahkonhinnat_kk

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anti-Spam Quiz: