Mondeo etuvastuksen vaihto

Meillä on tuommoinen Ford Mondeo, farmari, vuosimallia 2000. Puhaltimen nopeussäätö on neliportainen. Lopputalvesta nopeudet 1 ja 2 lakkasivat toimimasta. Pikaisen googlettamisen jälkeen selkesi, että etuvastus voisi olla kärähtänyt. Niinpä hommasin uuden (n. 23 eur) ja rupesin vaihtopuuhiin. Etuvastuksen kärähtäminen / hajoaminen on ilmeisesti ollut jonkun sortin tyyppivika. Niinpä ajattelin pistää tänne pienen kuvasarjan etuvastuksen vaihtamisesta, jos siitä olisi jollekin hyötyä.

Etuvastuksen vaihto oli loppujen lopuksi helppo homma. Työkaluja ja tarvikkeita tarvittiin minimaalisen vähän:

  • Uusi, ehjä etuvastus
  • Esim. talttapäinen ruuvimeisseli hansikaslokeron alla olevan pohjalevyn nastojen irrottamiseksi
  • Torx-päinen (T-20) meisseli etuvastuksen ruuvin irrottamiseen

tarvikkeet
Tarvittavat osat ja työkalut

torx Torx-ruuvin koko on T-20

Kun osat ja työkalut on valmiina, ei muuta kuin töihin. Etuvastus löytyy apukuskin puolelta hansikaslokeron takaa. Ensin kannattaa irrottaa hansikaslokero. Sen saa irti avaamalla sitä n. 5-10 senttiä ja vetämällä napakasti yläviistoon. Hansikaslokeroa ei ehkä ole pakko irrottaa, mutta sen poistaminen antaa kivasti lisää valoa muuten pimeään työskentelypaikkaan.

hansikaslokero
Hansikaslokero

Hansikaslokeron irrottamisen jälkeen etuvastus näkyykin takana vasemmalla.

vastuksenpaikka
Etuvastus on tuo valkoinen mötikkä takana vasemmalla

Etuvastusta ei saa irti tästä pienestä aukosta, vaan hansikaslokeroaukon alla / takana oleva pohjalevy pitää irroittaa. Sen saa irti poistamalla ensin alla olevassa kuvassa näkyvät neljä muovista nastaa. Itse käytin nastojen irrottamiseen apuna talttapäistä meisseliä.

pohjalevy1
Pohjalevyn saa pois irrottamalla ensin neljä muovista nastaa

pohjalevy2
Pohjalevy ja sen neljä kiinnitysnastaa

Kun pohjalevy on irti, niin etuvastukseen pääsee käsiksi sieltä alakautta. Edelleenkään tilaa ei ole yhtään liikaa, mutta nyt ruuvataan vain etuvastuksen kiinnitysruuvi auki Torx-meisselillä.

etuvastus
Etuvastukseen pääsee käsiksi parhaiten alakautta

Ruuvin irrottamisen jälkeen etuvastuksen saa otettua pois kolostaan. Nyt vain liitin irti vastuksesta ja uusi vastus tilalle.

etuvastusirti
Etuvastus irti

Kun on saanut uuden vastuksen paikoilleen, on hyvä tässä vaiheessa testata ratkesiko ongelma. Sen jälkeen pistetään osat takaisin päinvastaisessa järjestyksessä.

13 Comments

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *