Muista varmuuskopiot

Omien tiedostojen varmuuskopiointi on aina ollut tärkeää ja on edelleen. Digikuvia kertyy tietokoneen kiintolevylle tasaista ja nopeaa vauhtia. Tietokoneen kiintolevyt eivät kestä ikuisesti, vaan jokainen levy hajoaa joskus. Niinpä onkin syytä varmistaa, että levyrikonkin sattuessa kuvat ovat tallessa.

Päivittäinen varmuuskopio on ehkä kätevintä ottaa toiselle kiintolevylle. Varmuuskopion tekemiseen ei välttämättä tarvita erillistä ohjelmaa, vaan sen voi hoitaa aina päivän päätteeksi esimerkiksi seuraavanlaisella komentojonolla. Tämä komentojono toimii ainakin Windows XP:ssä.

call xcopy "D:\Kuvat\*.*" "E:\Backup\Kuvat\" /E /M /Y /Q /H
call xcopy "D:\Musiikki\*.*" "E:\Backup\Musiikki\" /E /M /Y /Q /H
call shutdown -s -t 10 -c "Kone sammutetaan 10 sekunnin kuluttua." –f

 

Kyseinen komentojono ottaa ensin kopion D:\Kuvat\-kansiossa olevista tiedostoista kansioon E:\Backup\Kuvat\. Sen jälkeen otetaan kopio D:\Musiikki\-kansiossa olevista tiedostoista. Lopuksi tietokone sammutetaan automaattisesti. Tämän tyyppinen komentojono sopii siis ajettavaksi päivän päätteeksi juuri ennen nukkumaanmenoa.

Miten komentojono suoritetaan

Voit tehdä esimerkiksi seuraavasti:

  1. Avaa Muistio (Notepad) luodaksesi tekstitiedoston.
  2. Kopioi tai kirjoita yllä taulukossa olevat kolme riviä tähän tiedostoon.
  3. Muuta lähde- ja kohdekansiot sopiviksi (Lähdekansio D:\Kuvat\ ja kohdekansio E:\Backup\Kuvat\).
  4. Voit tarvittaessa myös lisätä ja poistaa rivin 1 ja 2 mukaisia komentoja.
  5. Tallenna tiedosto vaikka työpöydällesi ja anna sille tallennettaessa pääte .bat.
  6. Suorita komentojono tuplaklikkaamalla sen kuvaketta.

Mitä esimerkkimme oikeastaan tekee?

call-käskyllä kutsutaan toista ohjelmaa. Tässä tapauksessa ohjelmaa xcopy, joka on monipuolinen kopiointiohjelma. xcopy-ohjelmalle annetaan (tässä esimerkissä) seuraavat parametrit:

Parametri Selitys
"D:\Kuvat\*.*" Tällä määritetään, mitkä tiedostot kopioidaan. Muuta D:\Kuvat\-kohta haluamaksesi. *.* tarkoittaa, että kopioidaan kaikki tiedostot, jotka ovat kyseisessä kansiossa. Muista lainausmerkit!
"E:\Backup\Kuvat\" Tällä määritetään, mihin tiedostot kopioidaan. Muuta E:\Backup\Kuvat\-kohta haluamaksesi. Muista lainausmerkit!
/E Kopioidaan myös kaikki alikansiot ja niissä olevat tiedostot.
/M Kopioidaan vain tiedostot, jotka on merkitty arkistointimääritteellä. Poistaa arkistointimääritteen kopioinnin jälkeen. Tämän avulla pyydetään kopioitavaksi vain uudet tai muokatut tiedostot eli säästytään turhalta uudelleenkopioinnilta ja säästetään aikaa.
/Y Korvaa aikaisemmat saman nimiset tiedostot kyselemättä.
/Q Ei näytä kopioitavien tiedostojen tiedostonimiä näytöllä.
/H Kopioi myös piilotetut ja järjestelmätiedostot.

 

shutdown-komento sammuttaa tietokoneen. Tämä tehdään automaattisesti heti, kun varmuuskopiot ovat valmiina. Seuraavassa on esitetty käytetyt parametrit:

Parametri Selitys
-s Sammuta tietokone.
-t 10 Kymmenen sekunnin ajastimella varmistetaan, että kopiointiprosessit on varmasti saatu päätökseen. Tämän parametrin voi kyllä jättää poiskin.
-c "kommentti" Kommenttiteksti.
-f Sulkee käynnissä olevat ohjelmat varoittamatta.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *