JVC GZ-HD7

JVC mainostaa uutta Everio-malliston lippulaivaansa maailman ensimmäisenä kuluttajatason Full HD-videokamerana. Full HD tarkoittaa suurinta mahdollista teräväpiirtoresoluutiota eli 1920×1080. Tässä jutussa käydään hieman läpi kameran ominaisuuksia.

Katso myös aikaisemmat kirjoitukseni Everio-malleista.

Maahantuojan sivuille pääset tästä.

jvc_hd7

Paketin sisältö

Kameran mukana tulevat seuraavat varusteet:

 • Akku
 • Verkkolaite
 • Rannehihna
 • Olkahihna
 • Langaton kaukosäädin
 • AV-johto
 • Komponenttivideojohto
 • USB-johto
 • Vastavalosuoja
 • Ohjelmistoromppu

Ominaisuuksia

Kamerasta löytyy mm.

 • 3 x 1/5" progressiivista CCD-kennoa (570 000 pikseliä)
 • valotuksen käsisäätö
 • tarkennuksen käsisäätö (säätörengas objektiivin ympärillä)
 • aukon käsisäätö
 • suljinajan käsisäätö
 • valkotasapainon käsisäätö
 • zebra-kuviointi valotuksen säädön avuksi
 • optinen kuvanvakaaja
 • gain on/off (vahvistuksen käytön saa pois päältä)
 • 16:9 kuvaus
 • 10x optinen zoom (f = 3,3 – 33 mm)
 • valovoimainen objektiivi (F1,8-1,9)
 • irroitettava vastavalosuoja
 • muistikorttipaikka SDHC-korteille (ainakin 4 Gt asti)
 • 60Gt sisäinen kiintolevy
 • 2,8" LCD-näyttö (laajakuva)
 • värietsin
 • USB 2.0
 • AV-, S-video, komponenttivideo, DV- ja HDMI-lähtö
 • 3,5mm mikrofoniliitäntä

Kamerasta puuttuu mm.

 • äänitystason käsisäätö
 • kuulokeliitäntä

Kun tutustuin kameran teknisiin tietoihin, niin ensimmäisenä tuli mieleen, että miksi noin pienet kennot. Kennot ovat pieniä sekä fyysisiltä mitoiltaan että pikselimäärältään. Kunnollisen syväterävyyden hallinnan, herkkyyden vähässä valossa ja supertarkan kuvan voi siis unohtaa. Vai voiko? Sen halusin selvittää.

Yleistä

JVC GZ-HD7 on keskikokoinen videokamera. Painoa kertyy akkuineen noin 750g. Objektiivi on iso ja valovoimainen. Kamerasta saa tukevan kuvausotteen sekä pitämällä kameraa kasvojen edessä että laskemalla se ns. mahan päälle. Asetusvalikoissa liikutaan nelisuuntaisella joystick-ohjaimella ja valinnat tehdään joystickia painamalla. Ohjain on sijoitettu LCD-näytön viereen. Aukon, suljinajan ja valotuksen säädölle löytyvät omat napit kameran takaosasta.

Videon laatuasetukset

Videon tallennuslaatu voidaan valita kolmesta vaihtoehdosta:

 • Full HD (=FHD): 1920×1080@50i 26,6 Mbps MPEG-2 TS VBR (max 30 Mbps)
 • 1440CBR (=CBR): 1440×1080@50i 27 Mbps MPEG-2 TS CBR
 • 1440VBR (=SP): 1440×1080@50i 19 Mbps MPEG-2 TS VBR (max 22 Mbps)

Äänimuoto on kaikissa MP2 eli MPEG-1 layer II (384 kbps, 48kHz) stereo.

LCD-näyttö ja etsin

LCD-näyttö on HD-formaatin mukaisesti laajakuvainen ja kooltaan 2,8". Näyttö on erittäin kirkas. Kuvaaminen onnistuu kirkkaassa auringonpaisteessakin tosi hyvin. Kuvan rajaamisen ja valikkotekstien lukemisen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Valotuksen arvioiminen oli joskus ehkä hieman vaikeampaa kuin etsintä käyttäessä, mutta hyvin harvoin. Kun laittoi vielä zebra-kuvioinnin päälle, niin etsimelle jäi hyvin vähän käyttöä.

Etsin on värillinen. Etsimen kuva vääristyy hieman reunoilta, jos sitä ei katso suoraan edestä. Tämä johtuu ainakin osittain diopterisäädöstä, joka ei ole niin hyvä kuin mihin olen muissa kameroissa tottunut.

LCD-näyttö ja etsin rajaavat kuvan samalla tavalla. Asetuksista voidaan valita, kumpi näyttö on ensisijainen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos molemmat ovat auki (LCD avattu ja etsin vedetty esiin), niin kummassa kuva näytetään silloin. Jos vain toinen on avattuna, niin silloin kuva näkyy aina siinä. Kamera sammuu automaattisesti, kun molemmat näytöt laitetaan kiinni. Kamera ei siis jää ainakaan laukkuun vahingossa päälle.
kenno

Resoluutiotesti

Testitaulua kuvattiin eri laatuasetuksilla siten, että testitaulu täytti koko kuvan korkeuden. Alla olevista kuvista huomataan, että erottelukyvyssä ei ole käytännössä eroa eri laatuasetusten välillä.
reso_fhd_crop
FHD 1920×1080
reso_cbr_crop
CBR 1440×1080
reso_sp_crop
SP 1440×1080

Käsisäädöt

Kamerasta löytyy kaikki videokuvauksen perussäädöt. Aukon, suljinajan ja valotuksen säädölle löytyy omat nappinsa kameran takaosasta. Valotuksen säätöä helpottamaan kamerasta löytyy zebra-kuviointi. Sen voi säätää arvoon 100% tai 70%.

Videon siirtäminen tietokoneelle

Videot voidaan siirtää tietokoneelle USB-johdolla. Johto tulee kameran mukana. Kamera tukee nopeaa USB2-liitäntää. Siirtonopeus omalle koneelleni oli n. 16 Mt sekunnissa. Windows XP Pro (SP2) käyttöjärjestelmä tunnisti kameran suoraan ilman erillisiä ajureita tai ohjelmia.

Videon siirto voidaan tehdä myös Firewire-liitäntää käyttäen. Tällöin kamera näkyy tietokoneelle HDV- tai MiniDV-laitteena. HDV-muodossa voidaan siirtää vain CBR-asetuksella kuvatut videot. MiniDV-muodossa voidaan siirtää kaikilla asetuksilla kuvatut videot, mutta videot muunnetaan ennen siirtoa DV-formaattiin.

Mukana tulevat ohjelmat

Kameran mukana tulee ohjelmat katselua, editointia ja varmuuskopioiden tekemistä varten.

 • Cyberlink PowerDirector 5 NE Express (editointi)
 • Cyberlink PowerProducer 3 NE (VideoCD-, DVD- ja Blu-ray-levyjen tuottaminen)
 • Cyberlink PowerCinema NE for Everio (Tiedostojen siirto ja varmuuskopiointi)
 • Digital Photo Navigator (stillikuvien käsittely)

Video- ja tiedostomuoto

Videot ovat .TOD-päätteisiä. Tämä JVC:n oma tiedostomuoto ei ole vielä kovin hyvin tuettu. TOD-muoto sisältää kuitenkin MPEG2-TS standardin mukaista videota ja MP2-muotoista ääntä. Kameran mukana toimitettu editointiohjelma PowerDirector muunt
aakin TOD-tiedostomuodon yleisemmin käytettyyn MPG-muotoon. Tämä muunnos koskee siis vain tiedostomuotoa ei videomuotoa eikä siten vaikuta kuvanlaatuun. Nämä muunnetut MPG-päätteiset tiedostot löytyvät PowerDirector-ohjelman työkansiosta (oletuksena MyWorks).

Tässä muutama kameralla kuvattu video alkuperäisessä muodossaan:

 • kori.tod 25 Mt (CBR-asetuksella kuvattu video, siirretty kopioimalla tiedosto kamerasta tietokoneelle USB-yhteydellä)
 • kori.m2t 25 Mt (sama CBR-asetuksella kuvattu video, siirretty HDV-muodossa Firewire-yhteydellä Vegas Movie Studio 8-ohjelmalla)
 • kori2.tod 28 Mt (FHD-asetuksella kuvattu video, siirretty kopioimalla tiedosto kamerasta tietokoneelle USB-yhteydellä)
 • kori2.mpg 28 Mt (sama FHD-asetuksella kuvattu video, PowerDirector-ohjelman muunnoksen jälkeen)

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anti-Spam Quiz: