JVC GZ-MG505

JVC:n Everio-malliston kamerat tallentavat DVD-muotoista videota sisäiselle kiintolevylle tai muistikortille. Video pakataan siis MPEG2-formaattiin ja ääni AC3-formaattiin. Paras laatuasetus tuottaa normaalia lomitettua (50i) 720×576 kokoista videota noin 8,5 Mbps datanopeudella eli tunti videota vie noin 4 Gt tilaa.

Katso myös aikaisemmat kirjoitukseni GZ-MC200 , GZ-MG40 ja GZ-MG77 malleista.

Maahantuojan sivuille pääset tästä.

Paketin sisältö ja kuvia kamerasta

Kameran mukana tulevat seuraavat varusteet:

 • Akku
 • Laturi
 • Linssin suojus
 • Rannehihna
 • Kaulahihna
 • Langaton kaukosäädin
 • AV-johto
 • USB-johto
 • Ohjelmistoromppu

JVC:n sivuilta löytyy kameran esittely ja paljon kuvia: http://www.jvc.fi/everio_esittely

Ominaisuuksia

Kamerasta löytyy mm.

 • valotuksen käsisäätö
 • tarkennuksen käsisäätö
 • suljinajan käsisäätö
 • valkotasapainon käsisäätö
 • digitaalinen kuvanvakaaja
 • gain on/off (vahvistuksen käytön saa pois päältä)
 • 4:3 ja 16:9 kuvaus
 • 10x optinen zoom (f = 3,2 – 32 mm)
 • objektiivin valovoima on (F1.8-2.4)
 • muistikorttipaikka SD-korteille
 • 30Gt sisäinen kiintolevy
 • 2,7" LCD-näyttö (laajakuva)
 • 3 CCD kennoa: kukin 1,3 megapikseliä ja 1/4,5"
 • USB 2.0/1.1
 • AV- ja S-video-lähtö
 • salama
 • ulkoisen mikin liitäntä

Kamerasta puuttuu mm.

 • ulkoisen mikin liitäntä
 • perinteinen etsin

Yleistä

Kameran käyttö on yhtä helppoa kuin muillakin Everio-malliston kameroilla. Käyttömukavuutta on saatu vielä hieman paremmaksi lisäämällä joystick-ohjaimeen manuaalitarkennuksen säätö – enää ei siis tarvitse edes niitä muutamaa valikkonäppäilyä.

LCD-näyttö

LCD-näyttö on nykyisen trendin mukaisesti laajakuvainen ja kooltaan 2,7". Näyttö on erittäin kirkas. Kuvaaminen onnistuu kirkkaassa auringonpaisteessakin melko hyvin. Kuvan rajaamisen ja valikkotekstien lukemisen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Valotuksen arviominen oli vaikeampaa kuin etsintä käyttäessä.

Kamera sammuu automaattisesti, kun LCD näyttö laitetaan kiinni. Kamera ei siis jää ainakaan laukkuun vahingossa päälle.

Kennon hyödyntäminen

Seuraavassa kuvassa on vähän hahmotettu miten eri kuvausasetukset käyttävät kennoa hyväksi. Pistin kameran jalustalle ja kuvasin eri kuvausasetuksilla (stilli, 16:9 ja 4:3 video) samalta etäisyydeltä paperia, jossa oli testiruudukko. Alla oleva kuva on sitten piirretty kameran kuvien pohjalta.
kenno[1]
Kuten kuvasta huomataan sekä 4:3 että 16:9 asetuksilla käytetään suunnilleen yhtä iso alue kennosta. Reunoille jäävä tyhjä tila on digitaalisen kuvanvakaajan käyttöön.

Kuvaus hämärässä

Vasemmalla JVC GZ-MG505 kameran kuvat ja oikealla verrokin Canon MV30i (MiniDV) kameran kuvat. Canonissa on yksi 1/4" kenno ja optinen kuvanvakaaja. Sen herkkyys on yksikennoisten parhaimmistoa. Kuvia klikkaamalla voit ladata isomman kuvan.

herkkyys_MG505_gain_off_pieniherkkyys_MV30i_gain_off_pieniherkkyys_MG505_gain_on_pieniherkkyys_MV30i_gain_on_pieni
Vasemmalla JVC GZ-MG505    <>    oikealla Canon MV30i

JVC GZ-MG505 on melko herkkä kamera. Hämärissäkään olosuhteissa ei tule älyttömästi kohinaa, sillä kamerassa on 3D-kohinanpoisto (vierekkäisten pikseleiden lisäksi hyödynnetään peräkkäisiä ruutuja). MG505:n kohina vahvistusta käytettäessä on selvästi pienempää kuin aikaisemmin testaamissani malleissa.

Resoluutiotesti

Kuvasin kameralla EIA Resolution chart 1956 testitaulua. Rajasin suunnilleen saman alueen kaikista kuvista ja tallensin jpeg-muodossa. Kuvia ei ole siis pienennetty eikä suurennettu.
reso_stilli_pieni Stillikuvan resoluutiotesti.

reso_43_pienireso_169_kor_pieni
Resoluutiotesti – Video 4:3   <>  Reso
luutiotesti – Video 16:9 (pystysuuntainen)
Kuvattu siten, että testitaulun korkeus on sama kuin videon korkeus.
reso_169_lev_pieni
Resoluutiotesti – Video 16:9 (vaakasuuntainen)
Kuvattu siten, että testitaulun leveys on sama kuin videon leveys.

Kuten huomataan sekä pysty- että vaakasuuntainen tarkkuus on 16:9 asetuksella suunnilleen sama kuin 4:3 asetuksella kuvattaessa. Pystysuuntainen tarkkuus ei jostain syystä ole kovin hyvä ja sen havaitsee hieman myös elävää kuvaa katsellessa.

Käsisäädöt

Kamerassa on täysautomatiikkatila, joka tuntuu toimivan kuten kaikissa muissakin kameroissa – välillä erittäin hyvin, mutta toisinaan ei kovin hyvin. Siksi onkin tärkeää, että kamerasta löytyy myös lähes kaikki tarpeelliset käsisäädöt. Mikä tärkeintä, käsisäätöjen käyttäminen on tehty helpoksi ja nopeaksi.

Käyttäjä voi säätää mm. seuraavia asioita:

 • Suljinaika
 • Valkotasapaino
 • Tarkennus
 • Valotus

Käyttäjä voi ohjata valotusautomatiikan toimintaa myös asteikolla -6 <> +6. Miinusarvot tekevät siis automatiikan oletusarvoa tummempaa kuvaa ja plusarvot kirkkaampaa kuvaa. Joystickia ohjaamalla voi nopeasti valita myös vastavaloasetuksen sekä valotuksen pistemittauksen.

Videon siirtäminen tietokoneelle on helppoa ja todella nopeaa

Kamera tukee sekä nopeampaa ja uudempaa USB 2.0 että hitaampaa ja vanhempaa USB 1.1 tiedonsiirtoa. Kameran mukana tuli USB-johto. Windows XP (SP2) tunnistaa kameran automaattisesti eikä tarvi mitään ylimääräisiä ajureita. Muutaman sekunnin kuluttua USB-piuhan kytkemisen jälkeen kamera näkyy tietokoneessa kuin mikä tahansa ulkoinen asema.

Kokeilin siirtonopeutta käytännön kokeella. Tunnin video siirtyy reilussa neljässä minuutissa tietokoneen kiintolevylle. Koska kamera näkyy tietokoneessa kuin mikä tahansa muu asema, videoita ja kuvia voi myös katsella ja selailla suoraan kamerasta, siirtämättä niitä koneen omalle kiintolevylle.

Kuten edellä todettiin, videot ovat valmiiksi DVD-muodossa. Video on MPEG2-muodossa ja ääni on AC3-muodossa. JVC nimeää tiedostot .mod päätteellä, mutta tiedostot voi nimetä uudelleen .mpg päätteellä, jolloin ohjelmat osaavat paremmin avata tiedostot. GSpot-ohjelma kertoo tiedostokääreen olevan "vob", joka on tuttu pääte DVD-levyistä.

Mukana tulevat ohjelmat

Kameran mukana tulee perustason editointiohjelma, DVD-koosto-ohjelma ja katseluohjelma. Näiden ohjelmien kanssa harrastaja pääsee helposti alkuun. Alla lueteltujen Windows-ohjelmien lisäksi CD:llä oli ohjelma myös Applen OS X:lle.

 • CyberLink PowerDirector (Editointi)
 • CyberLink PowerProducer (DVD-koosto)
 • CyberLink PowerDVD (Katselu)

Asennusvaiheessa ohjelmien kielen voi valita muutamista vaihtoehdoista – suomi mukaan lukien. Suomennoksessa on edelleen muutamia pahojakin virheitä: "Free after" on käännetty "Vapauta jälkeen" ja "Use SVRT to save rendering time" on käännetty "Käytä SVRT:tä luontiajan tallentamiseen". Tällä jälkimmäisellä ei nimittäin tallenneta (luonti)aikaa vaan säästetään aikaa koodaamalla vain videon muokatut kohdat uudelleen. Suoria leikkauksia käyttämällä editoitu video valmistuu todella nopeasti DVD-kuntoon, sillä ohjelman ei tarvitse pakata kuin muutamia leikkauskohtien ruutuja uudelleen.

Loppusanat

Videon pystysuuntainen tarkkuus jäi vähän arveluttamaan, mutta muuten kameran tuottamat videot olivat laadukkaita ja sävykkäitä. Automatiikan ja hyvien, monipuolisten käsisäätöjen takia kamera sopii kenelle tahansa. Kameran mukana tulleilla ohjelmilla pääsee mukavasti ja nopeasti myös editoinnin ja DVD-kooston makuun.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anti-Spam Quiz: