JVC GZ-MG77

JVC on tasaiseen tahtiin laajentanut ja päivittänyt Everio-mallistoaan. Everio-malliston kamerat tallentavat DVD-muotoista videota sisäiselle kiintolevylle tai muistikortille. Video pakataan siis MPEG2-formaattiin ja ääni AC3-formaattiin. Paras laatuasetus tuottaa normaalia lomitettua (50i) 720×576 kokoista videota noin 8,5 Mbps datanopeudella eli tunti videota vie noin 4 Gt tilaa.

Katso myös aikaisemmat kirjoitukseni GZ-MC200 ja GZ-MG40 malleista.

Maahantuojan sivuille pääset tästä.

Paketin sisältö ja kuvia kamerasta

Kameran mukana tulevat seuraavat varusteet:

 • Akku
 • Laturi
 • Linssin suojus
 • Rannehihna
 • Kaulahihna
 • Langaton kaukosäädin
 • AV-johto
 • USB-johto
 • Ohjelmistoromppu

edesta[1]
LCD_auki[1]

Ominaisuuksia

Kamerasta löytyy mm.

 • valotuksen käsisäätö
 • tarkennuksen käsisäätö
 • suljinajan käsisäätö
 • valkotasapainon käsisäätö
 • digitaalinen kuvanvakaaja
 • gain on/off (vahvistuksen käytön saa pois päältä)
 • 4:3 ja 16:9 kuvaus
 • 10x optinen zoom (f = 3,8 – 38 mm)
 • erittäin valovoimainen objektiivi (F1,2-2,0)
 • muistikorttipaikka SD-korteille
 • 30Gt sisäinen kiintolevy
 • 2,7" LCD-näyttö (laajakuva)
 • isohko 2,2 megapikselin CCD-kenno (1/3,9")
 • USB 2.0/1.1
 • AV- ja S-video-lähtö
 • salama

Kamerasta puuttuu mm.

 • ulkoisen mikin liitäntä
 • perinteinen etsin

Yleistä

JVC GZ-MG77 on pienikokoinen ja kevyt (akkuineen noin 430 g) videokamera. Kamerasta saa tukevan kuvausotteen sekä pitämällä kameraa kasvojen edessä että laskemalla se ns. mahan päälle. Käsisäätöjä ohjataan nelisuuntaisella joystick-ohjaimella ja valinnat tehdään joystickia painamalla. Ohjain on sijoitettu LCD-näytön viereen. Kun kameran näki ensimmäistä kertaa, hieman ihmetteli, miksi ohjain oli pitänyt näytön viereen sijoittaa. Kohta kuitenkin huomasi, ettei se yhtään hassumpi paikka ollut. Kamerassahan ei ole perinteistä etsintä, joten kuvaus tapahtuu aina LCD-näyttö auki. Ohjainta voi siis käyttää samalla, kun tukee kameraa molemmin käsin.

LCD-näyttö

LCD-näyttö on nykyisen trendin mukaisesti laajakuvainen ja kooltaan 2,7". Näyttö on erittäin kirkas. Kuvaaminen onnistuu kirkkaassa auringonpaisteessakin melko hyvin. Kuvan rajaamisen ja valikkotekstien lukemisen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Valotuksen arviominen oli vaikeampaa kuin etsintä käyttäessä.

Kamera sammuu automaattisesti, kun LCD näyttö laitetaan kiinni. Kamera ei siis jää ainakaan laukkuun vahingossa päälle.

Kennon hyödyntäminen

Seuraavassa kuvassa on vähän hahmotettu miten eri kuvausasetukset käyttävät kennoa hyväksi. Pistin kameran jalustalle ja kuvasin eri kuvausasetuksilla (stilli, 16:9 ja 4:3 video) samalta etäisyydeltä paperia, jossa oli testiruudukko. Alla oleva kuva on sitten piirretty kameran kuvien pohjalta. Kuvassa näkyvät pikselimäärät ovat vain suuntaa antavia (laskettu stillikuvan resoluution perusteella). Ja tuo "koko kenno" voi olla ihan jotain muutakin – vaikka eri muotoinen tai suunnilleen stillikuvan kokoinen…

kenno

Kuten kuvasta huomataan sekä 4:3 että 16:9 asetuksilla käytetään suunnilleen yhtä iso alue kennosta. Reunoille jäävä tyhjä tila on digitaalisen kuvanvakaajan käyttöön.

Kuvaus hämärässä

Vasemmalla JVC GZ-MG77 kameran kuvat ja oikealla verrokin Canon MV30i (MiniDV) kameran kuvat. Canonissa on yksi 1/4" kenno ja optinen kuvanvakaaja. Sen herkkyys on yksikennoisten parhaimmistoa. Kuvia klikkaamalla voit ladata isomman kuvan.

herkkyys_MG77_gain_off_pieniherkkyys_MV30i_gain_off_pieni

herkkyys_MG77_gain_on_pieniherkkyys_MV30i_gain_on_pieni
Vasemmalla JVC GZ-MG77, oikealla Canon MV30i

JVC GZ-MG77 on hyvin herkkä kamera. Hämärissäkkään olosuhteissa ei tule älyttömästi kohinaa, sillä kamerassa on 3D-kohinanpoisto (vierekkäisten pikseleiden liäksi hyödynnetään peräkkäisiä ruutuja).

Resoluutiotesti

Kuvasin kameralla EIA Resolution chart 1956 testitaulua. Rajasin suunnilleen saman alueen kaikista kuvista ja tallensin jpeg-muodossa. Kuvia ei ole siis pienennetty eikä suurennettu.
reso_stilli_pieni
Stillikuvan resoluutiotesti.


reso_43_pienireso_169_kor_pieni
Vasemmalla resoluutiotesti – Video 4:3
Oikealla resoluutiotesti – Video 16:9 (pystysuuntainen) – kuvattu siten, että testitaulun korkeus on sama kuin videon korkeus.

reso_169_lev_pieni
Resoluutiotesti – Video 16:9 (vaakasuuntainen) – kuvattu siten, että testitaulun leveys on sama kuin videon leveys.

Kuten huomataan pystysuuntainen tarkkuus on 16:9 asetuksella hieman huonompi kuin 4:3 asetuksella kuvattaessa, mutta vaakasuuntaista tarkkuutta katsottaessa vaaka kallistuu jo toiseen suuntaan. Molemmilla kuvasuhteilla kuvatut videot näyttävät verrattain tarkoilta ja ovat sitä myös testin perusteella.

Käsisäädöt

Kamerassa on täysautomatiikkatila, joka tuntuu toimivan kuten kaikissa muissakin kameroissa – välillä erittäin hyvin, mutta toisinaan ei kovin hyvin. Siksi onkin tärkeää, että kamerasta löytyy myös lähes kaikki tarpeelliset käsisäädöt. Mikä tärkeintä, käsisäätöjen käyttäminen on tehty helpoksi ja nopeaksi.
Käyttäjä voi säätää mm. seuraavia asioita:

 • Suljinaika
 • Valkotasapaino
 • Tarkennus
 • Valotus

Käyttäjä voi ohjata valotusautomatiikan toimintaa myös asteikolla -6 <> +6. Miinusarvot tekevät siis automatiikan oletusarvoa tummempaa kuvaa ja plusarvot kirkkaampaa kuvaa.

Joystickia ohjaamalla voi nopeasti valita myös vastavalo-asetuksen sekä valotuksen pistemittauksen.

Videon siirtäminen tietokoneelle on helppoa ja todella nopeaa

Kamera tukee sekä nopeampaa ja uudempaa USB 2.0 että hitaampaa ja vanhempaa USB 1.1 tiedonsiirtoa. Kameran mukana tuli USB-johto. Windows XP (SP2) tunnistaa kameran automaattisesti eikä tarvi mitään ylimääräisiä ajureita. Muutaman sekunnin kuluttua USB-piuhan kytkemisen jälkeen kamera näkyy tietokoneessa kuin mikä tahansa ulkoinen asema.

Kokeilin siirtonopeutta käytännön kokeella. Siirsin 6373 Mt verran (440 tiedostoa, 4 kansiota) videoita kamerasta tietokoneen kiintolevylle. Aikaa kului vain 6 minuuttia ja 20 sekuntia. Siirtonopeus oli noin 16,8 Mt sekunnissa. Tunnin video siirtyy siis reilussa neljässä minuutissa. Koska kamera näkyy tietokoneessa kuin mikä tahansa muu asema, videoita ja kuvia voi myös katsella ja selailla suoraan kamerasta, siirtämättä niitä koneen omalle kiintolevylle.

Kuten edellä todettiin, videot ovat valmiiksi DVD-muodossa. Video on MPEG2-muodossa ja ääni on AC3-muodossa. JVC nimeää tiedostot .mod päätteellä, mutta tiedostot voi nimetä uudelleen .mpg päätteellä, jolloin ohjelmat osaavat paremmin avata tiedostot. GSpot-ohjelma kertoo tiedostokääreen olevan "vob", joka on tuttu pääte DVD-levyistä.

Tässä pieni näytepätkä videosta:

synttarit
Klikkaa kuvaa ladataksesi videon (MPEG2, 12 Mt)

Mukana tulevat ohjelmat

Kameran mukana tulee perustason editointiohjelma, DVD-koosto-ohjelma ja katseluohjelma. Näiden ohjelmien kanssa harrastaja pääsee helposti alkuun. Alla lueteltujen Windows-ohjelmien lisäksi CD:llä oli ohjelma myös Applen OS X:lle.

 • CyberLink PowerDirector (Editointi)
 • CyberLink PowerProducer (DVD-koosto)
 • CyberLink PowerDVD (Katselu)

Asennusvaiheessa ohjelmien kielen voi valita muutamista vaihtoehdoista – suomi mukaanlukien. Suomennoksessa on edelleen muutamia pahojakin virheitä: "Free after" on käännetty "Vapauta jälkeen" ja "Use SVRT to save rendering time" on käännetty "Käytä SVRT:tä luontiajan tallentamiseen". Tällä jälkimmäisellä ei nimittäin tallenneta (luonti)aikaa vaan säästetään aikaa koodaamalla vain videon muokatut kohdat uudelleen. Suoria leikkauksia käyttämällä editoitu video valmistuu todella nopeasti DVD-kuntoon, sillä ohjelman ei tarvitse pakata kuin muutamia leikkauskohtien ruutuja uudelleen.

Loppusanat

Testikäytön jälkeen kamerasta jäi hyvin myönteinen kuva. Videokuva on todella laadukasta. Automatiikan ja hyvien, monipuolisten käsisäätöjen takia kamera sopii kenelle tahansa. Kameran mukana tulleilla ohjelmilla pääsee mukavasti ja nopeasti myös editoinnin ja DVD-kooston makuun. Voin suositella tätä kameraa.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anti-Spam Quiz: