JVC GZ-MG40

Viime vuonna JVC toi markkinoille muistikortille tallentavat videokameransa. Tähän niin kutsuttuun Everio-mallistoon kuuluivat silloin pystymallinen GZ-MC100, vaakamallinen GZ-MC200 ja kolmikennoinen GZ-MC500. Sain kokeilla GZ-MC200 mallia pari kuukautta sitten muutaman päivän ajan ja olin yllättynyt hyvästä kuvanlaadusta.

Uudet kiintolevymallit tallentavat videon edellisten mallien tapaan suoraan DVD-formaatissa. Video pakataan MPEG2-formaattiin ja ääni AC3-formaattiin. Paras laatuasetus tuottaa normaalia lomitettua (50i) 720×576 kokoista videota noin 8,5 Mbps datanopeudella eli tunti videota vie noin 4 Gt tilaa. Seuraavassa hieman juttua GZ-MG40 mallista. (Linkki maahantuojan sivuille)

Paketin sisältö ja kuvia kamerasta

Kameran mukana tulevat seuraavat varusteet:

 • Akku
 • Laturi
 • Linssin suojus
 • Rannehihna
 • Kaulahihna
 • Langaton kaukosäädin
 • AV-piuha
 • USB-piuha
 • Ohjelmistoromppu

varusteet_400x300

edesta_400x300 LCD_auki_400x300
takaa_400x300 nappaimet_400x300

Ominaisuuksia

Kamerasta löytyy mm.

 • valotuksen käsisäätö
 • tarkennuksen käsisäätö
 • suljinajan käsisäätö
 • valkobalanssin käsisäätö
 • digitaalinen kuvanvakaaja
 • sekä 4:3 että 16:9 kuvaus
 • 15x optinen zoom (f = 3,0 – 45 mm)
 • laajakulmainen objektiivi (kinovastaavuus 4:3 kuvauksessa n. 43 mm ja 16:9 kuvauksessa n. 36 mm)
 • gain on/off (vahvistuksen käytön saa pois päältä)
 • erittäin valovoimainen objektiivi (F1,2-2,8)
 • muistikorttipaikka SD-korteille
 • 20Gt sisäinen kiintolevy
 • 2,5" LCD-näyttö
 • 1,3 megapikselin CCD-kenno (1/4,5")
 • USB 2.0/1.1
 • AV- ja S-video-lähtö
 • lisävalo

Kamerasta puuttuu mm.

 • ulkoisen mikin liitäntä
 • perinteinen etsin
 • kameran linssin ympärillä ei ole tarkennusrengasta, vaikka se siltä vähän näyttääkin :)

Havaintoja

JVC GZ-MG40 on pienikokoinen ja kevyt (akkuineen noin 380 g) videokamera. Kamerasta saa tukevan kuvausotteen sekä pitämällä kameraa kasvojen edessä että laskemalla se ns. mahan päälle. Käsisäätöjä ohjataan nelisuuntaisella ohjaimella, jonka keskellä on nappi. Valotuksen lukitseminen onnistuu napin painalluksella, mutta valkobalanssin, tarkennuksen ja suljinajan lukitsemiseksi joudutaan käyttämään ohjainta (muutamaa napin painallusta).

Kamera käynnistyy noin 6-7 sekunnissa, eli ei mitenkään huippunopeasti, mutta ei häiritsevän hitaastikaan. Kamera sammuu automaattisesti, kun LCD näyttö on hetken kiinni. Näin ollen kamera ei jää ainakaan laukkuun vahingossa päälle. Kamera muistaa käytetyt käsisäädöt, vaikka sen sammuttaisi välillä.

Seuraavassa kuvassa on vähän hahmotettu miten eri kuvausasetukset käyttävät kennoa hyväksi. Pistin kameran jalustalle ja kuvasin eri kuvausasetuksilla (stilli, 16:9 ja 4:3 video) samalta etäisyydeltä paperia, jossa oli testiruudukko. Alla oleva kuva on sitten piirretty kameran kuvien pohjalta. Kuvassa näkyvät pikselimäärät ovat vain suuntaa antavia ja ovat laskettu stillikuvan resoluution perusteella. Ja tuo "koko kenno" voi olla ihan jotain muutakin – vaikka eri muotoinen tai suunnilleen stillikuvan kokoinen…
kenno
Kuten ominaisuusluettelossakin jo tuli esille, niin kamerassa on kohtuullisen laajakulmainen objektiivi. Jo 4:3-asetuksella kuvakulman laajuus on hyvää keskitasoa. 16:9-asetuksella kuva laajeenee vielä selvästi lisää.

Kuvaus hämärässä

Vasemmalla JVC GZ-MG40 kameran kuvat ja oikealla verrokin Canon MV30i (MiniDV) kameran kuvat. Canonissa on yksi 1/4" kenno ja optinen kuvanvakaaja. Sen herkkyys on yksikennoisten parhaimmistoa. Kuvia klikkaamalla voit ladata isomman kuvan tai videopätkän.
GZ-MG40_pimea_off_250x200 MV30i_pimea_off_250x200
Kuvaus pimeässä, vahvistus pois päältä. (Vasemmalla JVC GZ-MG40)
GZ-MG40_pimea_on_250x200 MV30i_pimea_on_250x200
Kuvaus todella pimeässä, pieni vahvistus kamerassa. (Vasemmalla JVC GZ-MG40)
GZ-MG40_tumma_off_400x300 MV30i_tumma_off_400x300
Kuvaus hämärässä: Suljinaika 1/50, aukko täysillä, valkotasapaino automaatilla, ei vahvistusta. (Vasemmalla JVC GZ-MG40)
GZ-MG40_normaali_off_400x30 MV30i_normaali_off_400x300
Kuvaus hämärässä 2: Suljinaika 1/50, aukko täysillä, valkotasapaino automaatilla, ei vahvistusta. (Vasemmalla JVC GZ-MG40)
GZ-MG40_kirkas_off_400x300 MV30i_kirkas_off_400x300
Kuvaus kirkkaassa sisävalossa: Suljinaika 1/50, aukko täysillä, valkotasapaino automaatilla, ei vahvistusta. (Vasemmalla JVC GZ-MG40)

JVC GZ-MG40 on hyvin herkkä kamera, mutta kuva kohisee ehkä hieman enemmän kuin Canonissa ja kesällä testaamassani JVC:n muistikorttimallissa GZ-MC200. Tässä valossa automaattinen valkotasapaino tuotti kellertävää kuvaa, mutta muuten kameran automaattinen valkotasapaino on toiminut hieman paremmin. Valkotasapainon voi myös säätää käsipelillä.

GZ-MG40 mallin kuvan tarkkuus näyttää huonommalta kuin Canonin, kun taas GZ-MC200 mallin tarkkuus oli parempi kuin tämän saman Canonin. Seuraavaksi taidankin tehdä resoluutiotestit.

Resoluutiotesti

Kuvasin kameralla EIA Resolution chart 1956 testitaulua. Rajasin suunnilleen saman alueen kaikista kuvista.
reso_stilli_380x380 reso_1_33_240x260
Vasemmalla stillikuvan resoluutiotesti. Oikealla 1,33:1 (4:3) videokuvan resoluutiotesti. Klikkaa kuvaa nähdäksesi kuvausasetelman.
reso_1_78_korkeus reso_1_78_leveys
Nämä kuvat on otettu laajakuva-asetuksella 1,78:1 (16:9). Vasemmalla oleva kuva on otettu siten, että resoluutiotaulun korkeus on täyttänyt koko kuvan korkeuden. Oikealla oleva kuva on otettu siten, että resoluutiotaulun leveys on täyttänyt koko kuvan leveyden. Klikkaa kuvia nähdäksesi kuvausasetelmat.

Videon siirtäminen tietokoneelle on helppoa ja nopeaa

Kamera tukee sekä nopeampaa ja uudempaa USB 2.0 että hitaampaa ja vanhempaa USB 1.1 tiedonsiirtoa. Kameran mukana tuli USB-piuha. Kokeilin liittää kameran tietokoneeseen ennen kuin asensin mitään kameran mukana tulleita ohjelmia tai ajureita. Windows XP (SP2) tunnisti kameran ja asensi tarvittavat ajurit automaattisesti. Muutaman sekunnin kuluttua kamera näkyi tietokoneessani kuin mikä tahansa ulkoinen asema.
Kamera_WinXP
Windows tunnisti kameran automaattisesti.

Kokeilin siirtonopeutta käytännön kokeella. Siirsin 7,23 Gt verran (353 tiedostoa, 7 kansiota) videoita ja kuvia kamerasta tietokoneen kiintolevylle. Aikaa kului 16 minuuttia ja 20 sekuntia. Siirtonopeus oli siis 7,6 Mt sekunnissa. Tunnin video siirtyi alle kymmenessä minuutissa. Tämä oli jopa valmistajan lupauksia nopeampaa. Koska kamera näkyy tietokoneessa kuin mikä tahansa muu asema, videoita ja kuvia voi myös katsella ja selailla suoraan kamerasta, siirtämättä niitä koneen omalle kiintolevylle.

Mukana tulevat ohjelmat

Kameran mukana tulee perustason editointiohjelma, DVD-koosto-ohjelma ja katseluohjelma. Näiden ohjelmien kanssa harrastaja pääsee helposti alkuun. Alla lueteltujen Windows-ohjelmien lisäksi CD:llä oli ohjelma myös Applen OS X:lle.

 • CyberLink PowerDirector (Editointi)
 • CyberLink PowerProducer (DVD-koosto)
 • CyberLink PowerDVD (Katselu)

Asennusvaiheessa ohjelmien kielen voi valita muutamista vaihtoehdoista Suomi mukaanlukien. Suomennoksessa on muutamia pahojakin virheitä: "Free after" on käännetty "Vapauta jälkeen" ja "Use SVRT to save rendering time" on käännetty "Käytä SVRT:tä luontiajan tallentamiseen". Tällä jälkimmäisellä ei nimittäin tallenneta (luonti)aikaa vaan säästetään aikaa koodaamalla vain videon muokatut kohdat uudelleen.
PowerDirector

Loppusanat

Testikäytön jälkeen kamerasta jäi varsin myönteinen kuva. Kameran mukana tulleilla ohjelmilla pääsee mukavasti myös editoinnin ja DVD-kooston makuun. Uskon, että tällaiset kiintolevykamerat tulevat yleistymään huomattavasti muutaman vuoden sisällä.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anti-Spam Quiz: