JVC GZ-MC200

Tämä artikkeli on kirjoitettu alun perin 12.7.2005. Se on siirretty vanhalta sivustoltani tänne blogin sisälle 18.12.2009.

Testasin pikaisesti muistikortille tallentavaa videokameraa (JVC GZ-MC200). Lisätietoja löytyy maahantuojan sivuilta.

Kamerasta löytyy mm.
– valotuksen käsisäätö
– tarkennuksen käsisäätö
– suljinajan käsisäätö
– valkobalanssin käsisäätö
– digitaalinen kuvanvakaus
– 10x optinen zoom
– gain on/off (vahvistuksen käytön saa pois päältä)
– normaalivalovoimainen objektiivi (F1.8-2.2)
– muistikorttipaikat sekä CF- että SD-korteille.
– pieni (1,8″), mutta kirkas LCD-näyttö
– 2 megapikselin stillikuvaus, joka ei ihan pärjää esim. 2 megapikselin Canon A60 stillikameralle
– pelkän äänen tallennus

Kamerasta puuttuu mm.
– ulkoisen mikin liitäntä
– perinteinen etsin
– 16:9 kuvaus

Kameralla saa kuvattua laadukasta videokuvaa. Valotus, tarkennus, valkobalanssi ja suljinaika säädetään joystick-tyyppisellä napilla. Valotuksen voi nopeasti lukita, mutta tarkennuksen lukintaan joudutaan tekemään muutama napin painallus.

Normaalissa (50i) videotilassa (digitaalinen kuvanvakaaja päällä tai poissa) laajakulmapää on hyvin kapea. Kinovastaavuus on noin 50 mm. Stilli ja D-Wide tilassa kuva-ala kasvoi huomattavasti. Kinovastaavuus on silloin noin 40 mm. D-Wide tilassa ei voi käyttää kuvanvakaajaa, ja se tekee progressiivista (lomittamatonta) videota (25p).

Kameran omat äänet eivät häiritse täysin hiljaisessakaan ympäristössä.

LCD-näytön kirkkaus ei ihan riitä kirkkaassa auringonvalossa, mutta toimeen sillä tuli, kun oli tarkkana. Valotuksen takia ei mennyt pieleen yksikään otos. Vähänkin pilvisempänä kesäpäivänä ei ollut mitään ongelmaa sen suhteen. Kamera-moduuli taittuu 45 astetta ylös/alas, jolloin kameraa voi esimerkiksi pitää kuvatessa ns. ”vatsan päällä” sen sijaan, että pitäisi sitä ylhäällä kasvojen korkeudella. Moduuli saisi kyllä taittua himpun verran enemänkin.

Videon siirto tietokoneelle hoidetaan joko suoraan kamerasta USB-piuhalla (hitaampi) tai muistikortinlukijalla (nopeampi). Omalla lukijallani dataa siirtyi noin 5-6 Mt/s eli 4 Gt siirtoon (= yksi tunti videota) menee vain 12-14 minuuttia.

Video on DVD-yhteensopivaa MPEG2-videota AC3-äänellä. Videon katselussa, editoinnissa ja DVD-levyn koostamisessa ei ollut ongelmia.

Testikuvia

Testikuvissa käytetty vertailukamera oli Canon MV30i. Se on yksikennoinen (1/4” CCD) miniDV-kamera, jossa on optinen kuvanvakaaja. Canonin herkkyys on yksikennoisten parhaimmistoa.

Kuvaus hämärässä

jvc_gain_off canon_gain_off

Vahvistus (gain) pois päältä. Vasemmalla JVC ja oikealla Canon. (50i, suljinaika 1/50) – Klikkaa kuvaa nähdäksesi videon (MPEG2, 4 Mt, ei ääniä)


Vahvistus (gain) pois päältä. JVC D-Wide moodissa. (25p, suljinaika 1/30) – Klikkaa kuvaa nähdäksesi videon (MPEG2, 4 Mt, ei ääniä)


Vahvistus päällä (ei täysillä, noin 6-9dB). Vasemmalla JVC ja oikealla Canon. – Klikkaa kuvaa nähdäksesi videon (MPEG2, 4 Mt, ei ääniä)

Kuvaus auringonpaisteessa


Canon (lomitusta ei ole poistettu) – Klikkaa kuvaa nähdäksesi videon (MPEG2, 4 Mt, ei ääniä)


JVC (lomitusta ei ole poistettu) – Klikkaa kuvaa nähdäksesi videon (MPEG2, 4 Mt, ei ääniä)

Kennon käyttö ja resoluutio


Kameran kenno on noin 2 Mpix. Stillikuvat ja D-Wide moodi käyttävät koko kennon hyväksi (punainen alue). Normaali videomoodi käyttää hyväksi noin 2/3 kennon alasta (sinertävä alue). Digitaalinen kuvanvakaaja vaatii siis omansa…


Vasemmalla kuvanvakaaja päällä, keskellä kuvanvakaaja pos päältä ja oikealla D-Wide moodi päällä.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anti-Spam Quiz: